Nationale Karamel Dag: Recept voor een heerlijke Karamelsaus

Credits: Unsplash.com

Op vijf april vieren we Nationale Karameldag. Deze heerlijke zoete lekkernij is onmisbaar in tal van desserts, drankjes, gebakjes en milkshakes. En zelfs wij bij Blogzine kunnen niet zonder onze dosis karamel. Daarom delen we met jullie ons eigen huisgemaakte recept, zodat je het kunt toevoegen aan je favoriete karamelgerechten!

“You’re the caramel to my latte”

Maak zelf je karamelsaus

Karamel maken is helemaal niet zo moeilijk als je zou denken. Spring dus snel je keuken in, pak een steelpan en de volgende ingrediënten:

– 100g suiker
– 5el water
– 50ml room
– 35g boter, in blokjes
– Snuifje zout

Als eerste doe je de suiker in een steelpan en voeg je het water toe. Zet nadien de steelpan op een matig vuur en laat de suiker smelten. Wanneer het water is opgenomen, voeg je nog een lepel water toe. Zorg ervoor dat alle suikerkristallen worden opgenomen.

Wanneer de suiker is opgenomen en zich een doorzichtige siroop vormt, begint de karamel te kleuren. Houd dit proces goed in de gaten. De karamel moet mooi goudbruin zijn, niet te licht maar ook niet te donker.

Voeg dan de klontjes boter toe en laat ze smelten.

Haal de pan van het vuur en voeg de room en het zout toe. Meng alles goed en laat afkoelen. Giet het ten slotte in een beker of schenkkan. En klaar!

Geniet van je huisgemaakte karamelsaus

Er zijn zoveel verschillende manieren om je karamelsaus te gebruiken. Van koude tot warme gerechten, en van zoet tot een hartige toets dankzij de gezouten versie. Kies tussen enkele bekende desserts en gebakjes om er optimaal van te genieten:

– Karamelcake

– Karamel fudge

– Cheesecake met karamel en pecannoten

– Vanille-ijstaart met chocolade en karamel

– Karamel koekjes

– Popcorn met karamellaag

– Brownies met karamel

Heb je je favoriet gevonden?

Drankjes en Milkshakes

Naast gebak kan je karamelsaus ook toevoegen aan verschillende dranken. Denk bijvoorbeeld aan een speculaas milkshake met fruit (peer, appel, banaan) en karamel. Of bij koffie. En dat is ineens ook onze favoriet. Daarom delen we een heerlijk recept voor een verfrissende en koude frappuchino, met natuurlijk: karamel!

Neem de volgende ingrediënten bij de hand:

– Twee kopjes met ijsblokjes of op voorhand gemalen ijs

– Een grote kop koude koffie (kies zelf je hoeveelheid)

– 200ml melk of een plantaardig alternatief

– 2 eetlepels suiker

– Je favoriete toppings waaronder karamel

De eerste stap is het nemen van een blender waarin je de ijsblokjes, koffie, melk, suiker en karamelsaus toevoegt. Daarna blend je alles tot het mengsel begint te schuimen en fijngemalen is. Daarna serveer je het in het gewenste glas, voeg je je favoriete toppings, zoals je huisgemaakte karamel, toe en kan je genieten!

Je kunt ook kiezen voor slagroom, chocoladesaus, aardbeien en banaan. Of eventueel zelfs een bolletje vanille-ijs kan als extra topping! Zo heb je het ideale dessert en drankje in één glas.


Ga jij dit heerlijke karamelrecept thuis maken? Laat ons dan zeker weten welk gerecht of drankje je ermee gaat klaarmaken. Deel je het op social media? Vermeld er ons er dan zeker in met de tag @blogzine.be, zo kunnen we je content doorposten en ook anderen inspireren met je foto’s/ideeën. Hoe dan ook: geniet van de nationale karamel dag en laat het smaken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen