IDAHOT: Dag van Erkenning, Solidariteit en Verandering

Credits: Canva.com

Op 17 mei viert de wereld de Internationale Dag tegen Homofobie, Transfobie en Bifobie (IDAHOT). Onze redacteur Angelo deelt graag zijn persoonlijke ervaringen en enkele inzichten die we kunnen gebruiken om een inclusieve samenleving te bevorderen.

“Deze dag is van grote betekenis voor de LGBTQ+ gemeenschap.

Het is een dag waarop we samen stilstaan bij de voortdurende strijd

voor erkenning van genderidentiteit en seksuele geaardheid

zonder taboes of vooroordelen.”

IDAHOT is voor mij een moment waarop we bewust worden gemaakt van de harde realiteit dat veel jongeren en volwassenen nog steeds slachtoffer zijn van discriminatie, met ernstige gevolgen voor hun welzijn. Hoewel ik zelf gelukkig (in verhouding) weinig directe discriminatie heb ervaren, ben ik niet onbekend met de verhalen van anderen, vooral transgenders, die dagelijks te maken hebben met discriminatie, agressie en pestgedrag.

Helaas ben ik zelf ook niet gespaard gebleven van verbale en fysieke aanvallen. Er was een keer dat ik samen met een vriendin op klaarlichte dag op straat werd aangevallen. Deze traumatische gebeurtenissen laten zien dat discriminatie en geweld nog steeds een realiteit zijn voor veel mensen binnen de LGBTQ+ gemeenschap.

IDAHOT is een belangrijke dag omdat het mensen de waarheid onder ogen laat zien. Te vaak wordt discriminatie gebagatelliseerd en afgedaan als “niet zo erg”. Maar niemand zou dit soort zaken moeten minimaliseren. Het is essentieel dat we ons bewust worden van de impact die pesten en discriminatie hebben op de mentale gezondheid van individuen, zelfs als het uit hun eigen omgeving komt.

Meer nood aan vroegtijdige sensibilisering

Ik heb van dichtbij gezien hoe mensen vasthouden aan misvattingen en vooroordelen die niet overeenkomen met de realiteit. Vaak zijn dit karikaturale beelden die door de media of andere mensen worden geschetst. In dergelijke gevallen probeer ik altijd mijn standpunt te verdedigen, maar zonder boosheid. Ik geloof dat het belangrijk is om boodschappen van begrip en acceptatie op een respectvolle manier over te brengen, zodat ze beter kunnen landen bij anderen.

Binnen de LGBTQ+ gemeenschap zijn vooral transgenders kwetsbaar en hebben ze te maken met een gebrek aan erkenning en acceptatie in de maatschappij. Er heerst nog steeds veel negativiteit rondom transgenderidentiteit, en dit probleem lijkt eerder toe dan af te nemen. Het is cruciaal dat we ons inzetten om deze gemeenschap te ondersteunen en hen de plek te geven die ze verdienen in onze samenleving.

Sensibilisering is een belangrijk instrument in de strijd tegen discriminatie. In tegenstelling tot wat sommigen beweren, moeten we hier al op jonge leeftijd mee beginnen. Kinderen moeten zich kunnen identificeren met diverse rolmodellen, zodat ze leren dat zij niet raar of abnormaal zijn. Door jongeren te leren over genderidentiteit en seksuele geaardheid, kunnen we een basis leggen voor een inclusieve en tolerante samenleving.

Als voormalig ambassadeur voor EU4BE, de Belgische tak van de Europese Commissie, heb ik mij ingezet om de boodschap en standpunten van de Europese gemeenschap over genderidentiteit en mensenrechten te verspreiden. Samen met hen heb ik een buddy-programma opgezet, waarbij jongeren sessies met mij konden boeken om over van alles te praten, in een veilige en begripvolle omgeving.

Een ondersteunende gemeenschap of vriendenkring kan een enorme steun zijn voor mensen die te maken hebben met discriminatie vanwege hun genderidentiteit of seksuele geaardheid. Het gevoel niet alleen te staan in de strijd kan een verschil maken en iemand de kracht geven om verder te gaan en de wereld aan te kunnen. Hoewel er op veel gebieden al positieve veranderingen plaatsvinden, zijn er helaas momenten en plaatsen waarop we serieuze stappen terugzetten. Dit is buitengewoon teleurstellend.

Wat we nodig hebben in onze maatschappij is eenvoudigweg meer vriendelijkheid en begrip. We moeten leren om diversiteit te omarmen en te accepteren dat er veel verschillende mensen zijn, en dat dit volkomen normaal is. Liefde is liefde, en als iemand ervoor kiest om een andere versie van zichzelf te zijn, moeten we die keuze respecteren.


Ik nodig je uit om meer artikelen te lezen vandaag, morgen en elke andere dag, om je horizon te verbreden en inzicht te krijgen in de ervaringen van anderen. Laat je stem horen en deel je eigen mening en persoonlijke verhalen in de commentaren. Samen kunnen we een krachtige boodschap van acceptatie, begrip en gelijkheid verspreiden. Dus lees, deel en laat je stem horen.

Dit artikel werd geschreven door Angelo Vero

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen