DIY: Maak jouw eigen skincare op basis van kruiden

Credits: Unsplash.com

Kruiden kun je op verschillende manieren verwerken en onderdeel maken van jouw dagelijkse huidverzorging. Zo kun je zelf scrubs, toners, lotions én oliën maken. Lees verder als jij zelf aan de slag wil gaan.

Ik heb mijn skincare graag zoals ik de mensen rondom mij wil; niet-toxisch.

Vaak heb je echt weinig extra ingrediënten nodig om zelf jouw natuurlijke skincare te maken. En kruiden zijn verrassend nuttig en bevatten heel wat voordelen voor jouw huidverzorging. Wij lijsten alvast onze favoriete manieren om kruiden te gebruiken op: 

1. Gezichtstoner

Toners zijn niet bedoeld om een vettige huid te gaan ‘ontvetten’ of ‘uitdrogen’ en ook niet om je huid sterk mee te reinigen. Een toner is een perfecte aanvulling op een milde gezichtsreiniging. Het product versterkt juist de huidbarrière en vochtbalans.

Je maakt een gezichtstoner zelf door pure of gedroogde kruiden toe te voegen aan een glazen flesje rozenwater of toverhazelaar water. Je kookt best eerst het flesje uit zodat alle bacteriën verdwenen zijn. Laat het mengsel overnacht inwerken vooraleer je het gebruikt. Blijft ongeveer één maand goed.

Aan te raden kruiden: tijm, citroenmelisse of salie.

2. Gezicht- en/of lichaamsscrub

Je huid regelmatig scrubben verwijdert dode huidcellen en zorgt dat nieuwe, gezonde cellen tevoorschijn komen. Daarnaast helpt scrubben tegen pukkeltjes, ingegroeide haren en helpt het om littekens te laten vervagen. Een tot twee keer per week scrubben is voldoende. Voor een droge gevoelige huid scrub je best één keer om de twee weken. 

Je maakt een lichaamsscrub door suiker of grof zeezout te mengen met fijngemalen kruiden. Optioneel kun je amandel, olijf of jojobaolie toevoegen. Voor een gezichtscrub raden we aan om niet met suiker of zout te werken, dat zou veel te hard scrubben en de huid van je gezicht is veel gevoeliger. Je kunt een gezichtscrub maken door de suiker of het zout te vervangen door bijvoorbeeld gemalen koffie. 

Aan te raden kruiden: oregano, kaneel, koriander of tijm.

Credits: Unsplash.com

3. Lotion

Na het douchen of het nemen van een bad een bodylotion aanbrengen zorgt ervoor dat je de huid hydrateert. Vaak droogt het warme water van een douche of een bad jouw huid uit. Met een bodylotion breng je de vochtbalans terug op niveau. Een bodylotion zorgt er ook voor dat de huid lekker zacht en soepel aanvoelt. 

Voor een bodylotion heb je wel wat meer ingrediënten nodig. Daarom vinden wij het handig om DIY kitjes te kopen waarmee je zelf aan de slag kan. Die bevatten meestal alle ingrediënten die je nodig hebt, zonder dat je er meteen grote hoeveelheden van in huis moet halen. 

Deze DIY-pakketjes Bodylotion raden we aan:

Bodylotion met beschermingsfactor 6 van Herbacos

Goed Humeur bodylotion van Dille & Kamille

4. Gezicht- en/of lichaamsolie

Het gebruik van een olie helpt om de balans en hydratatie van de huid te behouden. Tegelijkertijd helpt een olie om de huid te beschermen tegen de omgeving. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn gezichtsoliën geschikt voor de meeste huidsoorten.

Om zelf een gezichtsolie te maken heb je een basisolie nodig én vul je aan met essentiële oliën. Je kiest best voor maximaal 3 essentiële oliën. Hoeveel druppels olie hangt af van de grote van je flesje:

– 4 druppels in totaal voor een flesje van 5ml

– 8 druppels in totaal voor een flesje van 10ml

– 12 druppels in totaal voor een flesje van 30ml

Aan te raden essentiële oliën: kamille, jojoba of lavendel. Je koopt ze hier bij Bioflore.

Credits: Unsplash.com

Nog meer tips voor natuurlijke huidverzorging? Lees dan zeker al onze artikels van april Natuurlijke skincare maand op Blogzine. Deel ons jouw skincaremoment via #blogzinenatuurlijkeskincare en @blogzine.be.

Dit artikel werd geschreven door Angelo Vero

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vergelijkbare artikelen